روش های کاهش وزن

1- رژیم درمانی

این روش بر اساس کاهش انرژی دریافتی و افزایش انرژی مصرفی از طریق افزایش فعالیت بدنی و ورزش استوار است. رژیم های زیادی برای کاهش وزن وجود دارد، اما بهترین روش پیروی از رژیمی است که همه مواد مغذی را به بدن برساند و در آن از همه گروه های غذایی استفاده شده باشید و دارای تنوع غذایی باشد. این رژیم ها به طور متعادل باعث کاهش وزن به میزان 2 – 4 کیلوگرم در ماه می شوند.
رژیم هایی که بسیار کم کالری هستند و معمولا فاقد مواد نشاسته ای هستند، وزن را به سرعت کاهش می دهند، اما این کاهش وزن ارزش چندانی ندارد و کاهش وزن به دست آمده به علت از دست دادن آب بدن و تحلیل عضلانی است، نه به سبب از دست دادن چربی و در حقیقت بافت چربی کاهش چندانی نمی یابد. این رژیم ها باعث کاهش فشار خون، ریزش مو، خشکی پوست و افسردگی می شوند.

2- درمان از طریق جراحی

این روش شامل عمل کوچک کردن معده و یا برداشتن قسمتی از روده باریک است.
در کوچک کردن معده قسمتی از معده را به اصطلاح به هم منگنه می کنند (حلقه) تا معده کوچک شود و فرد غذای کمتری بخورد. در جراحی روده کوچک نیز قسمتی از روده کوچک را بر می دارند تا جذب مواد غذایی کاهش یابد. هر دو این روش ها به عنوان آخرین راه حل به کار می روند و در افراد زیر 50 سال و وزن بیش از 140 کیلوگرم توصیه می شود. مهم ترین عوارض کوچک کردن معده تهوع استفراغ و گشاد شدن مجدد معده است. در جراحی روده کوچک نیز عدم تعادل مایعات و الکترولیت های بدن روی می دهد.

3- گذاشتن بالن در معده

این روش نیز بسیار پر خطر است و در افراد بالای 100 تا 120 کیلو که به هیچ وجه نمی توانند رژیم بگیرند، انجام می شود. اما متاسفانه مشاهده می شود افرادی که وزنی به مراتب کمتر از این مقدار دارند به سبب عجله و یا اینکه نمی خواهند رژیم بگیرند این کار را انجام می دهند. از خطرات این کار می توان به حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی های روحی و عصبی، ترشح بیش از حد اسید معده و ناراحتی های گوارشی اشاره کرد. همچنین ممکن است فرد پس از برداشتن بالن به تدریج به وزن قبلی برگردد، زیرا شیوه زندگی و عادت های غذایی خود را تغییر نداده است.

4– لیپوساکشن

در این روش با ایجاد شکافی به اندازه 1 – 2 سانتی متر از طریق لوله ای که از بیرون به بافت چربی متصل می شود، مقداری از چربی ها از بدن خارج می شوند. این جراحی بیشتر روشی برای زیبایی است و در هر بار جراحی فقط 2 – 5/2 کیلوگرم چربی خارج می شود. بنابر این برای کسی که مثلا 15 – 30 کیلوگرم اضافه وزن دارد، روش مناسبی نیست و تاثیر چندانی در ظاهر شخص بر جای نمی گذارد. ضمن اینکه این روش می تواند خطرات بسیاری داشته باشد و در برخی موارد حتی به مرگ منجر شود. تازه پس از همه این کارها فرد باید رژیم غذایی خاصی را دنبال کند تا دوباره چاق نشود. معمولا کسانی که این کار را انجام می دهند اگر دوباره چاق بشوند، چربی در جاهای دیگر بدنشان ذخیره می شود.

5- استفاده از داروها

مهم ترین این داروها سیبوتراسین است که میزان استها را کاهش و مصرف انرژی را افزایش می دهد. این دارو دستگاه مرکزی اعصاب را بیش از حد تحریک می کند و شخص را عصبی می سازد و فشار خون را بالا می برد. پس از مدتی فرد با دارو سازش می یابد. حداکثر کاهش وزنی که با مصرف این دارو به دست می آید 5 – 10 درصد است.
داروی دیگر ارلیتات است (ونوسفات یا زنیکال) است که بازدارنده چربی است و هضم چربی را در روده کاهش می دهد و جذب چربی را تا 30 درصد کاهش می دهد. بدین ترتیب قسمتی از چربی خوراکی با مدفوع دفع می شود و در نتیجه جذب انرژی کاهش می یابد. این کار می تواند سبب دفع ویتامین های محلول در چربی شود.
متاسفانه امروزه داروهای فراوانی به صورت غیرمجاز توزیع می شوند که ادعای کاهش وزن فراوان در مدت کوتاهی دارند، این داروها بسیار خطرناک بوده و در موارد متعددی سبب مرگ مصرف کننده شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.